Ads 468x60px

24 September 2012

Κακή αναπνοή; ΠΟΤΕ ξανά!Τρέμετε για τη στιγμή που θα ξυπνήσετε μετά το σύντροφό σας και δε θα έχετε προλάβει να πλύνετε τα δόντια σας; Κουβαλάτε πάντα μαζί μέντες ή τσίχλες με δυόσμο, για να έχετε ευχάριστη αναπνοή; Δεν είστε οι μόνες!

Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής και οι λόγοι που τους συμβαίνει αυτό, ποικίλουν. Μπορεί για παράδειγμα να είναι ιατρικοί ή μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή μας. Ένας οδοντίατρος κι ένας διαιτολόγος μας συμβουλεύουν για την πρόληψη αλλά κι αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Ο οδοντίατρος λέει: Η ουλίτιδα, η τερηδόνα, η πέτρα και γενικά η κακή στοματική υγιεινή είναι από τις πιο γνωστές αιτίες που προκαλούν δυσοσμία. Ανάμεσα στα αίτια ανήκει και η περιοδοντίτιδα που επιτρέπει την υπερανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων. Το 90% των περιπτώσεων της στοματικής δυσοσμίας οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηριδίων στην στοματική κοιλότητα ενώ το 10% ξεκινάει από το στομάχι μια και ο οισοφάγος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι, χωρίς να τους επιτρέπει να φθάνουν στο στόμα.

Θεραπεία:
Να βουρτσίζετε επιμελώς τα δόντια και τη ράχη της γλώσσας δύο φορές τη μέρα. Και φυσικά μην παραλείπετε την χρήση οδοντικού νήματος για ν' αποβάλλετε τα βακτήρια που βρίσκουν καταφύγιο στο στόμα. Πολύ καλή αποτελούν και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Μειώστε τον αριθμό των βακτηρίων με στοματικό διάλυμα.

Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για τσεκ απ.

Αν έχετε ξηροστομία, που είναι πηγή κακοσμίας, διαλέξτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα που θα βοηθήσει στην τόνωση των σιελογόνων αδένων.

Ξεπλένετε το στόμα σας με νερό και φύλλα από φασκόμηλο μαϊντανό και μέντα.

Ο διαιτολόγος λέει: Και η κακοσμία- εκτός από τον έρωτα- περνάει από το στομάχι, αφού η κακή αναπνοή σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι πασίγνωστο πως τα καυτερά φαγητά (σκόρδο, κρεμμύδι, παστουρμάς) προκαλούν μία μυρωδιά που κάνει την ανάσα μας δυσάρεστη, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν δυσάρεστη οσμή στο στόμα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι η παράλειψη γευμάτων. Όταν δεν τρώμε για πολλές ώρες τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύσοσμων πτητικών ουσιών που εκπνέονται από το στόμα. Γι΄αυτό καλό είναι να χωρίζετε τα γεύματα σας σε μικρά και πυκνά ώστε να μη μένει άδειο για ώρες το στομάχι.

Θεραπεία:
Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαϊντανό και κολίανδρο που περιέχουν χλωροφύλλη η οποία με τη σειρά της βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε μία ή δύο ταμπλέτες χλωροφύλλης για να ελέγξετε την κακοσμία.

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και σε ψευδάργυρο, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Πίνετε νερό με λεμόνι γιατί από τη μία το νερό αποβάλλει τις τοξίνες και από την άλλη το λεμόνι διεγείρει την παραγωγή χολής.

Πίνετε αλόη καθώς αποτοξινώνει αλλά ταυτόχρονα αποβάλλει ότι περιττό υπάρχει στον οργανισμό με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών απο τον οργανισμό.

Περιορίστε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Ειδικά το κάπνισμα στεγνώνει το στόμα με συνέπεια οι βλεννογόνοι και τα δόντια να γίνονται πιο ευάλωτα στα βακτήρια.

0 comments:

Post a Comment